Bør vi bekymre oss over at navnet Muhammed er så populært i Oslo?

Helge André Njåstad, som sitter på Stortinget for Fremskrittspartiet i Hordaland,  er bekymret over at Muhammed nå er det vanligste navnet for menn som bor i Oslo. Hele 4801 personer som bor i Oslo har en variasjon av dette navnet.

– Det viser jo at innvandringsmengden til Oslo skiller seg ut i forhold til resten av landet. Det er skremmende, sier han til Bergensavisen.

Det er mye man kan si om Oslo og innvandring, siden Oslo er den størst voksende storbyen i Europa, men jeg er ikke helt sikker på hva som er så skremmende med at Muhammed har blitt det vanligste mannsnavnet i byen. Trenden forklarer nemlig ingenting om dannelse av parallellsamfunn i hovedstaden.

Det er svært vanlig for muslimske foreldre å kalle opp guttebarn etter Mohammed, som fremholdes som et ideal for hvordan man skal skikke seg.

– I den arabiske verden er navnet alltid like populært. Gjennom hele historien har det vært gitt til guttebarn, så dette er ikke et trendnavn. Det er simpelthen ett av de fineste navnene en kan gi sitt barn, sier Gunvor Mejdell, professor i arabisk ved UIO, til NRK Østlandssendingen.

Samtidig som det er vanlig at nordmenn med muslimsk bakgrunn gir guttebarn navnet Mohammet, så er trenden mer og mer spredning blant nordmenn uten muslimsk bakgrunn.

— Det blir større og større spredning. Top ti-navnene tilsammen for jenter og gutter står for litt over ti prosent av navnene som ble gitt i fjor. Det betyr at nesten 90 prosent av foreldrene gir barnet helt andre navn, sier Jon Olav Folsland fra Statistisk Sentralbyrå til NRK Nyhetsmorgen.

Dermed er det lite sannsynlig at populariteten til navnet Mohammad sier noe om at det dannes parallellsamfunn i Oslo. Det sier derimot noe om at navnetrender blant nordmenn med muslimske navn er mer ensartet enn navnetrendene i resten av befolkingen.

Norges mest populære guttenavn 2017 - Illustrasjon: Lene Johansen
Norges mest populære guttenavn etter fylke i 2017
Kilde: Statistisk sentralbyrå – Illustrasjon: Lene Johansen