NHO låner taktikk fra amerikanske abortmotstandere

Dagens næringsliv meldte i går NHO Service og Handel (NHO), på vegne av Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB), presser myndighetene til å gjøre det påbudt for frisører å tilby hårvask. En trenger ikke å ha stor fantasi for å forstå at dette handler om å bruke offentlig makt for å stanse konkurransen fra kjeden Cutters. Deres konsept med kjapp og billig hårklipp har blitt svært populært blant frisørkundene.

Til sammenligning har amerikanske abortmotstandere det siste tiåret forsøkt å presse ut abortklinikker, ved å få delstatsforsamlingene til å heve kravene til lokaler og personale. De nye kravene er langt utenfor det som er nødvendig for å utføre tjenesten de tilbyr på en forsvarlig måte. Amerikanske frisører har brukt samme metode for å holde personer som tilbyr afrikansk hårfletting ute av sine markeder.

Dette er en så veletablert strategi for å stoppe konkurranse, at økonomer har gitt den et navn. Inngangsbarrierer er fagbegrepet økonomer bruker når de sterkeste bedriftene i markedet ber politikerne om å lage reguleringer som gjør det dyrere for konkurrenten. Nykommerne har kanskje ikke råd til de ekstra kostnadene som kommer ved å følge nye og unødvendige regler. De som er store og sterke nok til å klare å påvirke politikerne på denne måten, er også sterke nok til å bære den ekstra kostnaden.

– NHO er imot tvungen hårvask av frisørkunder. Tvert imot: vi er for frihet til å velge om man vil ha håret vasket eller ikke og vi er for innovasjon og fri konkurranse, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund i en pressemelding hvor hun hevder å rydde opp i misforståelsen.

Jeg er helt sikker på at de debattantene som har sett igjennom NHOs svært gjennomsiktige taktikk ikke har misforstått en ting. NHO sier de er opptatt av valgfrihet og da bør de få la kundene velge mellom frisører som har forskjellige utvalg av tjenester.

Argumentet fra NHO er på linje med å argumentere for at Mattilynet skal pålegge alle restauranter å servere sushi, bare fordi at jeg velger å gå på en hamburgerbar eller pizzarestaurant for å spise sushi. Logikken henger ikke helt på grep. Dessuten fører det til at forbrukerne får et dårligere tilbud. De ville jo bare ha en hårklipp.

Nå får vi vente til 9. desember for å se om Helse- og omsorgsdepartementet setter hensynet til norske forbrukere eller hensynet til økonomiske særinteresser høyest.

Oppdatert: Det ser ut til at vi ikke behøver å vente til 9. desember for å se om Helse- og omsorgsdepartementet setter hensynet til norske forbrukere høyest. Her er en oppfølgerreportasje fra Dagens næringsliv i dag.

– Men jeg kan allerede nå si at når det gjelder akkurat dette spørsmålet, så kommer vår klare beskjed å være at det ikke er aktuelt å innføre noe krav om hårvask. Det er heller ikke noe krav. Vår forståelse av forskriften er at dette handler om å ha gode hygieniske forhold knyttet til utstyr og frisøren sine hender, sier Høie.